Op bezoek bij de Veteranendag Almere

Artikel Almere Headlines door Gijs Nederlof met foto’s door Eric Triou.
Vrijdagmiddag 15 maart organiseerde de Veteranenclub Almere weer haar jaarlijkse ledenbijeenkomst. Plaats van samenkomst was het personeelsrestaurant in het Gemeentehuis van Almere. Een schitterende locatie voor de heren en dames die het vaderland in den vreemde hebben verdedigd of uitgezonden zijn geweest voor een vredesmissie.
 

Zaaloverzicht

Wij besluiten om er eens een kijkje te gaan nemen. Gewapend met een fototoestel en een kladblok met een pen arriveren wij zo rond 14.30 uur in de hal van het Gemeentehuis. Door de aanwezigheid van een aantal leden van het Korps Mariniers is meteen al duidelijk waar we moeten zijn. De lift in, naar boven, de bordjes volgen en na een minuutje of twee staan we in het personeelsrestaurant. De zaal zit al flink vol en we schatten dat er toch wel zo’n 200 man aanwezig is. Dat valt mij niet tegen.
 
01_zaaloverzicht
 

Koffie en sterke verhalen

We schieten Marcel Buisman, een van de bestuursleden van de Veteranenclub Almere, aan en even later zijn we in gesprek. Onze gedachte dat zo’n bijeenkomst uitsluitend toegankelijk is voor “echte” veteranen blijkt al snel een misvatting. Tegenwoordig is elke militair van harte welkom. Dit geldt zowel voor afgezwaaiden als voor diegene die op dit moment nog actief zijn. Dat betekent een beduidend grotere doelgroep dan wij dachten. Op dit moment zijn er zo’n 850 leden bij de club terwijl er, geschat, in Almere zo’n 2000 zijn die voldoen aan de vernieuwde voorwaarde.
 
02_koffieensterkeverhalen
 

Even iets uitleggen

De Veteranenclub Almere blijkt volledig te draaien op de inzet van een aantal enthousiaste vrijwilligers en is volledig afhankelijk van sponsors. Hoofdsponsor van de club is de Gemeente die onder andere het personeelsrestaurant beschikbaar stelt voor deze bijeenkomst. Daarnaast organiseert de Veteranenclub nog diverse andere activiteiten. Zo nemen ze op 4/5 mei deel aan de 4/5 mei viering, gaan ze op 29 juni met één of meerdere bussen naar de Nationale Veteranendag in Den Haag en staat er naast de jaarlijkse nieuwjaarsborrel nog een klaverjasavond in oktober op de agenda. Kortom, als je veteraan bent, zijn dit prachtige momenten om je oude gabbers weer te ontmoeten en nog eens herinneringen op te halen aan vroeger.
 
03_aanwezigen
 

De voorzitter

De zaal begint inmiddels al goed vol te stromen en de bakken koffie en de sterke verhalen vliegen her en der over de tafel. We lopen zo eens wat rond en werpen een blik in de opgebouwde standjes van o.a. de BNMO, het COM, de Unifilvereniging en het comitee 4/5 mei. Stuk voor stuk prachtige organisaties die de veteranen op diverse onderwerpen kunnen begeleiden. Inmiddels loopt de voorzitter Gerard Stoute naar de microfoon en wordt het tijd dat ook wij ergens gaan zitten.
 
04_voorzitter
 

Wilhelmus

De opening is zeer indrukwekkend met het spelen van het Wilhelmus, de staande veteranen en de 1 minuut stilte. De voorzitter heet alle aanwezigen van harte welkom.
 
05_wilhelmus
 

Jorritsma

Inmiddels heeft de Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma haar opwachting gemaakt en zij krijgt het woord. Het viel de zaal al op dat er geen ambtsketen te zien is. Je zou deze versierselen toch verwachten bij zo’n bijeenkomst? Ze voelt dit echter perfect aan en legt meteen uit dat ze vandaag, in verband met de nationale vrijwilligersdag NL Doet, de hele dag bezig is geweest met de hogedrukspuit om bij de Witte Olifant de stoep schoon te spuiten. Zo zie je maar dat ze niet alleen handen schudt, maar ze ook regelmatig uit de mouwen steekt. Ze benadrukt in haar verhaal dat er naast mannelijke veteranen ook steeds meer vrouwelijke zijn en dat je die zeker niet moet vergeten. Ook de mix van jong en oud is een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en er achter te komen dat de leeftijd wellicht verschilt, maar dat de opgedane ervaringen veel overeenkomsten vertonen. Iedere veteraan heeft veel leuke, maar ook nare herinneringen aan zijn tijd in actieve dienst. Uiteraard benadrukt zij de belangrijkheid van de uitgevoerde taken.

06_jorritsma500
 

Ad Bouterse

Als laatste krijgt Ad Bouterse het woord. Als regionaal bestuurder van diverse overkoepelende organisaties in de Veteranenwereld sluit hij het gespreksgedeelte af en kunnen de mannen naar de bar. De koffie maakt plaats voor een biertje en de verhalen vliegen je al snel om de oren. Tijd voor ons om afscheid te nemen en te vertrekken. Na wat gezoek in het gangenstelsel van het Gemeentehuis lukt het ons om de uitgang te vinden. Tevreden lopen we door de regen naar onze auto. Op naar huis.
 
07_AdBouterse